INFO-RIUS

Convertim la incertesa en esperança

jul. 19, 2022 | Bloc

Estem a punt de marxar de vacances i ho fem amb un cert recel per tots els inputs que estem rebent sobre quin panorama econòmic ens trobarem a la tornada. És clar que estem en un moment de gran incertesa i que tot fa preveure que venen temps difícils.

Ja fa un temps en què tot ha estat molt més complex i tenim la sensació que la pandèmia ha estat quelcom més que un problema sanitari i ens ha posat en evidència un munt de mancances que encara les estem intentant assumir avui. La inflació, la crisi de subministraments, l’encariment de l’energia, tot el joc geopolític que això comporta, etc. ens porten a preveure que estem davant d’una nova crisi.

Ara bé, davant d’aquesta situació, l’important és com ho afrontem nosaltres. No és ni la primera ni, ben segur, serà la darrera crisi que ens tocarà viure. Malauradament, hi haurà empreses que no podran resistir una nova batzegada quan encara estan ranquejant de la pèrdua que els va suposar la COVID, però n’hi ha moltes que sí que tenen opcions de prendre les decisions adequades i d’aprofitar aquesta situació per reforçar-se. Perquè encara que soni a tòpic, tota crisi presenta també noves oportunitats. I aquesta ha estat la història econòmica sempre.

Què cal fer doncs davant d’aquesta situació? Doncs els experts en donen algunes receptes. Per començar intentar fer una lectura del que està passant la més objectiva possible i ser capaç de veure cap on anem. El món està canviant de forma molt accelerada. La tecnologia i la sostenibilitat, es convertiran en els eixos fonamentals del futur. Moltes activitats hauran de canviar o adaptar-se i, en aquest punt és on es poden agafar avantatges competitius si som capaços d’adaptar-nos ràpidament. No es tracta de voler veure el món a la meva manera o com a mi m’agradaria, sinó ser capaç d’analitzar-lo i prendre decisions encara no siguin les que m’agradaria prendre d’acord amb un ideal personal.

El segon aspecte fonamental en aquest esdevenir proper seran els equips. Cal cuidar i formar molt als equips de les nostres empreses perquè serà imprescindible. La mediocritat no té futur. L’apatia tampoc. I la inèrcia molt menys. Per tant, cada vegada més caldran equips ben formats, motivats i amb ganes d’assumir nous reptes. També els hem de poder traslladar aquesta visió inconformista. Si tot al nostre voltant està canviant, nosaltres i els nostres equips no podem quedar immòbils.

I per últim, important serà tenir una bona tresoreria per poder afrontar moments complicats que, ben segur, hi seran. Tenir una bona tresoreria no vol dir tenir els diners ociosos, guardats a la caixa a l’espera de veure què passarà, sinó tenir la capacitat de, en un moment donat, disposar dels recursos necessaris. És molt difícil treballar bé i tenir el cap clar si s’ha d’estar més pendent del compte bancari que del compte d’explotació. Per tant, important preparar-nos també en aquest aspecte.

Aquesta no és una fórmula màgica, però ens pot ajudar a assumir que la situació serà complexa, que caldrà llegir-la bé, i que es pot actuar en conseqüència. Convertir el temor en esperança dependrà molt de com ho afrontem.

 

Enric Rius Macias
Economista

CALENDARI FISCAL

< agost 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
101/08 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 179 (declaració informativa lloguer turístic)
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
2222/08 Tot el dia
Models 111,115,123 (només declaracions mensuals)
23 24 25 26 27 28
29 3030/08 Tot el dia
Model 303 mensual
31        

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS