INFO-RIUS

Reflexió al voltant de la declaració de les operacions en criptomonedes

abr. 8, 2022 | Bloc, Enric Rius

Ja hem començat la campanya de la renda del 2021 i tots els diaris van plens amb la notícia que un dels objectius de l’AEAT d’enguany és la declaració de les operacions en criptomonedes. És cert. Hisenda és conscient de l’auge i de la gran quantitat d’operacions que es fan amb aquestes monedes virtuals i, com és obvi, ho vol controlar i exigeix que es declarin.

Aquesta manifestació pública i insistent topa amb la percepció per part de moltes persones, que aquestes operacions són opaques i que no cal declarar-les. Hi ha fins i tot que hi fixa un mínim per declarar, com si hi hagués una exempció a aquest tipus d’operacions per sota de determinat volum. És més, és molt possible que persones que disposen de “diners no declarats” ho hagin utilitzat per invertir.

“En la declaració de l’IRPF sols hem de declarar les operacions de venda de criptomonedes quan es produeix un benefici o una pèrdua.”

Al voltant d’això m’agradaria fer alguna reflexió, encara que en algun cas pugui semblar obvi. En primer lloc, en la declaració de l’IRPF sols hem de declarar les operacions de venda de criptomonedes quan es produeix un benefici o una pèrdua. Si el que hem fet és simplement comprar criptomònades i esperar un altre moment per vendre, llavors en tot cas serà en la declaració de Patrimoni on ho haurem de declarar, si és que superem el mínim exigible per haver de presentar la declaració.

En relació amb aquesta sensació d’operacions ocultes i que no es detectaran i, per tant, que no cal declarar-ho, topa amb algunes excepcions segons quin sigui l’origen dels diners:

  • Si són diners declarats (“oficials” en l’argot), em sembla absurd no declarar les operacions perquè no sols no declarem el possible benefici, sinó que estem ocultant (“ennegrint” en l’argot) uns diners pel qual ja hem pagat impostos anteriorment. Per altra banda, si les aportacions o retirades en els operadors de criptomonedes s’han fet (com en la majoria dels casos) mitjançant transaccions bancàries, llavors és clar que Hisenda no tindrà accés a la criptografia de la criptomoneda, però tindrà informació de totes les operacions d’entrada i sortida dels comptes, i més tenint present quin sigui el país o el compte de destí.
  • Si són uns diners opacs(“no oficials” en l’argot) caldrà tenir molt clar com s’han fet les transaccions perquè aquesta aparent opacitat pot donar més d’una sorpresa.

Ja fa molt temps que vaig afirmant que al gran volum d’informació que sempre ha tingut l’Administració Tributària, ara li hem d’afegir una excel·lent gestió amb eines d’intel·ligència artificial que li permeten desgranar “el gra de la palla” i fixar el focus d’atenció allà on creuen que és més eficient, i les advertències amb relació a les criptomonedes no les hauríem de passar per alt.

Per tant, oblidem-nos de “consells de tertulians” i posem-nos en mans de professionals que ens puguin aconsellar sobre com hem d’actuar per optimitzar la nostra fiscalitat sense assumir riscos innecessaris. Poden ser els honoraris més barats que hàgim pagat mai.

 

Enric Rius Macias
Economista

CALENDARI FISCAL

< maig 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
202/05 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 179 (declaració informativa lloguer turístic)
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 2020/05 Tot el dia
Models 111,115,123,349 (només declaracions mensuals)
21 22
23 24 25 26 27 28 29
3030/05 Tot el dia
Model 303 mensual
31          

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS