INFO-RIUS

Política autònomica i tributs

abr. 7, 2015 | Enric Rius

El Ministre Montoro fa unes setmanes deia que no hi hauria negociació del nou model de finançament autonòmic en aquesta legislatura. Òbviament, és una decisió política, però no del tot certa. Els mecanismes de l’Estat per fer política autonòmica van més enllà de la negociació d’un determinat model, ja que l’Estat té tots els mecanismes per poder incrementar o limitar els ingressos autonòmics per la porta del darrere.

Tots hem vist que l’Estat pot posar o treure un impost com el del Patrimoni, que afecta directament la caixa dels governs autonòmics, que pot limitar altres impostos com el de dipòsits bancaris o, fins i tot, el de successions en base a la capacitat legislativa que té a les seves mans. Però també pot fer-ho de manera més subtil. M’explico:

Fa uns anys, el govern de la Generalitat va aconseguir pactar la participació en un tram de l’IRPF. Casualment, al cap de poc temps, el govern central va decidir eliminar el mecanisme de transparència fiscal. Mitjançant aquest mecanisme hi havia determinades societats (les patrimonials o les professionals) que, en comptes de tributar per Impost sobre Societats, ho feien a través dels seus socis. Si aquests eren persones físiques – la majoria – la tributació era en l’IRPF. Amb aquell canvi totes les Societats Patrimonials van passar a tributar per Impost sobre Societats. Més enllà de que tècnicament hi puguin haver opinions favorables en un o altre sentit, qui es creu que aquesta decisió només va ser tècnica? El fet de tributar per IRPF (impost cedit parcialment) o tributar en Impost sobre Societats (impost estatal) hi té alguna cosa a veure?

Ara ens tornem a trobar en una situació similar. Dins les reformes de la Llei de l’IVA, hi ha un supòsit nou per a les vendes de participacions de societats que suposen, de fet, una transmissió de la titularitat real de les finques que hi ha en el seus actius.  Fins ara, tributaven per Impost sobre Transmissions Patrimonials (impost cedit a les Comunitats Autònomes) i ara passaran a tributar per IVA (impost estatal). Conseqüència: recaptació autonòmica que es perd per incrementar la recaptació estatal.

Això és fortuït? Realment no afecta al finançament de les Comunitats Autònomes? Al model no, però a la caixa sí. Estic segur que si ens entretenim a cercar altres situacions similars a les exposades, les trobarem. Cal, doncs, explicar les coses pel seu nom i buscar un model que doni més estabilitat. L’opció contrària és reconèixer que això no té solució i que sempre estarem supeditats al que se’ns permeti fer, recaptar, controlar o gestionar i, si és així, potser cal plantejar-s’ho.

CALENDARI FISCAL

< agost 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
101/08 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 179 (declaració informativa lloguer turístic)
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
2222/08 Tot el dia
Models 111,115,123 (només declaracions mensuals)
23 24 25 26 27 28
29 3030/08 Tot el dia
Model 303 mensual
31        

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS