INFO-RIUS

Tot el que necessites saber sobre els plans de pensions.

des. 15, 2021 | Bloc

“L’estat vol arraconar els plans de pensions individuals en benefici dels plans de pensions empresarials.”

Com cada desembre toca parlar dels plans de pensions com a producte financer d’estalvi i, per descomptat, com a mecanisme per reduir la factura fiscal.

Si analitzem un pla de pensions com a producte financer, estrictament, aquest el podríem equiparar als fons d’inversió, ja que en essència comparteixen les mateixes característiques:

 • Inverteixen de forma col·lectiva en accions o renda fixa (normalment).
 • Ho poden fer de forma passiva via índexs o ho podem fer de forma activa, amb un gestor que decideix en quines accions invertir o quins bons i obligacions comprar.
 • Es compren d’acord amb el valor liquidatiu a final del dia (no en el moment exacte de la compra).
 • Tenen unes comissions de gestió i administració que normalment seran menors si es tracta de fons o plans indexats.
 • Emeten periòdicament informes amb els productes en cartera i la política d’inversió.

Per tant, a l’hora d’escollir un pla de pensions hem de tenir en compte una sèrie d’aspectes:

 • Quin percentatge de renda fix i renda variable inverteix el pla o plans que tinc i si aquests estan d’acord amb el risc que vull assumir.
 • És un pla actiu (el gestor inverteix en les accions o bons i obligacions que creu més adequats) o és passiu (el gestor inverteix d’acord amb un índex com pot ser el Sp500 o el Ibex 35).
 • Quines comissions cobra el pla de pensions (normalment un passiu cobra menys comissions).
 • Per últim, cal remarcar que les comissions es resten del rendiment del fons, per tant, a menys comissions més rendiment.

Cal ser realistes amb el risc que es vol assumir, tenint en compte que a més renda variable més risc, però també més possibilitats d’obtenir un major rendiment. Si el nostre horitzó temporal és llarg (perquè per exemple queden més de 10 anys per arribar a la jubilació) podem assumir més risc que si és curt (ens queden pocs anys per arribar a la jubilació).

“Cal ser realistes amb el risc que es vol assumir, tenint en compte que a més renda variable més risc, però també més possibilitats d’obtenir un major rendiment.”

Per últim, parlarem de la fiscalitat dels plans de pensió. En termes generals podeu veure la fiscalitat dels plans de pensions en el bloc que vam realitzar per aquestes dates l’any anterior.

Aquí, però, hem de tenir en compte que per aquest 2021 tenim una novetat fiscal a tenir en compte. La llei de pressupostos generals de l’Estat que va entrar en vigor l’1 de gener de 2021 va establir dues novetats importants:

 • Les aportacions a sistemes de previsió social es redueixen de 8.000 a 2.000 euros.
 • Aquest límit es podrà incrementar en 8.000 euros més (fins a 10.000 euros màxims) per aportacions que realitzi l’empresa pels seus treballadors, amb les mateixes limitacions que ja existien anteriorment.
 • Les aportacions a plans del cònjuge es redueixen de 2.500 a 1.000 euros.

Per tant, ja tenim deures pels empresaris també, aquelles empreses que vulguin millorar la fiscalitat dels seus treballadors poden oferir-los la possibilitat de crear un pla empresarial on l’empresa aportaria directament en funció d’una política retributiva general de l’empresa. Clarament, el govern vol incentivar aquest tipus d’estalvi, en detriment de l’estalvi individual del treballador.

Aquí no s’acaben, però les novetats fiscals, per a l’any que estem a punt d’encetar, l’any 2022, tornem a tenir noves rebaixes en els límits d’aportacions:

 • Les aportacions a sistemes de previsió social es redueixen de 2.000 euros a 1.500 euros.
 • Els plans d’empresa s’incrementen de 8.000 euros a 8.500 euros.
 • Es manté el límit conjunt de 10.000 euros entre els dos anteriors.

Per tant, clarament podem veure com l’estat vol arraconar els plans de pensions individuals en benefici dels plans de pensions empresarials. Més enllà de si aquesta és una bona mesura o no, cal tenir present l’estat de salut del sistema de pensions, el qual la Unió Europea ja ha avisat a Espanya que si no fa ajustos (pujades de cotitzacions, baixades de pensions, allargament de l’edat de jubilació o una combinació d’aquests) el sistema no podrà resistir la pensió a mig-llarg termini. Per tant, està bé que es promocionin els plans de pensions empresarials, però s’ha de vigilar no perjudicar l’estalvi individual, ja que ara els treballadors depenen de què l’empresa vulgui promoure aquests tipus de plans. El temps ens dirà si ha estat una bona mesura.

 

Lluís García-Cascón Sala
Economista

 

CALENDARI FISCAL

< juny 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
2020/06 Tot el dia
Models 111,115,123,349 (només declaracions mensuals)
21 22 23 24 25 26
27 28 29 3030/06 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 100 (declaració de la renda)
Model 714 (declaració de patrimoni)
     

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS