INFO-RIUS

Lliure competència o dumping fiscal

set. 27, 2022 | Bloc, Enric Rius

Aquests dies ha esclatat una forta polèmica amb la proposta de bonificació del 100% de l’Impost sobre el Patrimoni a Andalusia però, sobretot, perquè s’ha plantejat com una forma de captar nous residents, amb un missatge especialment dirigit als empresaris catalans. A partir d’aquest punt el debat es planteja en si es tracta d’un exercici de lliure competència tributària o es tracta d’un dumping fiscal.

Cal advertir que sóc un ferm convençut de les bondats de la lliure competència, això si, en un mercat no adulterat ni condicionat. Per tant, sota aquesta premissa ja podeu imaginar que estic a favor de la competència fiscal entre autonomies, en el marc d’una legítima capacitat d’actuació dels governs i com a mecanisme d’optimització de recursos públics. En definitiva, crec que la competència fa “espavilar-te”, et posa en evidència quan no ho gestiones correctament i, per tant, ajuda al fet que cada dia hàgem de millorar si volem continuar competint. A més, si tenim governs autonòmics que volen exercir, han d’assumir també aquesta realitat. Ara bé, quan aquesta competència fiscal es converteix simplement en una eina de populisme o d’oportunisme polític, llavors ja estem parlant d’una altra cosa.

Quan el govern pren una iniciativa d’aquest tipus ha de ser en benefici dels seus ciutadans, no per “agredir” a un altre territori. A banda de què la pretensió de que un ciutadà canviï de residència sols per baixar la tributació de Patrimoni és d’una simplicitat que fa feredat i que demostra quin nivell de raonaments utilitzen els nostres polítics en les seves decisions.

Si els governs de les Comunitats fan servir la seva capacitat legislativa no per millorar les seves pròpies condicions sinó simplement com a llança contra altres territoris llavors ja no podem parlar de competència, sinó de dumping fiscal, pràctica totalment recriminable i que no acostuma a donar mai resultat.

I si realment han tingut uns ingressos extraordinaris que els permet prendre aquestes mesures, com efectivament ha passat, el millor que poden fer per aplicar-los és deflactar totes les escales impositives de tots els impostos que fa anys que no toquen i que suposa una pressió fiscal encoberta que, avui, és més evident que mai. I aquesta mesura, a banda de ser justa, pot millorar la ja castigada capacitat de consum dels ciutadans ajudant, d’aquesta forma, a mantenir l’activitat econòmica.

 

Enric Rius Macias
Economista

CALENDARI FISCAL

< desembre 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 2020/12 Tot el dia
Models 111,115,123,349 (només declaracions mensuals) i model 202
21 22 23 24 25
26 27 28 29 3030/12 Tot el dia
Model 303 mensual
IAE: comunicació inici o fi exempció
31  

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS