INFO-RIUS

Les pimes pugen al núvol

juny 9, 2015 | Bloc

Cada cop més empreses perden la por i aposten pel cloud computing

La quantitat de dades que gestiona una empresa no para de créixer: el que abans s’emmagatzemava en fitxers en paper que ocupaven una gran quantitat d’espai ja fa uns anys que comença a guardar-se digitalment. No obstant, sigui quina sigui l’activitat econòmica de l’empresa o el seu volum de negoci, la gestió digital de les dades també planteja nous reptes: quina és la manera més segura de guardar la documentació? Com podem assegurar que les dades més sensibles estan protegides? O, encara més important, de quina manera podem explotar la informació per aconseguir més oportunitats de negoci?

Encara que la innovació tecnològica, durant els últims anys, ha començat a fer propostes atractives i útils per solucionar alguns dels problemes més habituals en la gestió documental de les empreses, segueix existint un cert recel als canvis que impedeix una evolució necessària i beneficiosa. Segons les dades d’aquest any del 2015 Cost of Data Breach Study: Global Analysis, un estudi de referència al món de la indústria, es calcula que la pèrdua de dades pot ocasionar una despesa mitja de fins a 3,5 milions d’euros per empresa, suposant un increment del 23% des de 2013. Això és especialment perquè la tècnica del backup ja no té les garanties que tenia fa uns anys. Qui no recorda el famós virus de Correos que es va difondre per e-mail fa uns mesos?

Els costos amagats d’un servidor

La tònica habitual de les pimes és mantenir les dades digitalitzades i centralitzades en un o més servidors, una mesura tecnològica que, en el seu moment, era una aposta segura i eficient. Els costos associats a tenir un servidor són cada cop més significatius: d’una banda, té costos tècnics implícits, com la revisió tècnica o la de seguretat, i de l’altra, costos menys evidents, com l’electricitat que consumeix o l’obligatorietat de tenir un sistema de climatització. Tenir un servidor, avui dia, pot ser un gran maldecap, i la seva amortització sovint no compensa aquestes despeses, per això la opció del cloud computing està en auge.

Infografia IlimitNo és un concepte nou, de fet, a Internet hi ha moltíssima informació sobre els beneficis que aporta a les empreses tenir la seva documentació al núvol, tant en productivitat com en estalvi econòmic. “Tenir les dades emmagatzemades en qualsevol dispositiu que pots agafar físicament amb les mans no és sinònim de tenir-les més protegides, sinó el contrari”, explica Xavier Martín, soci d’Ilimit, empresa dedicada al cloud i les telecomunicacions. L’equip d’Ilimit Cloud&Telecom, amb seu a Terrassa, proposa un nou concepte d’emmagatzematge: migració, manteniment i gestió de dades al núvol amb una tarifa plana.

El núvol és prou segur?

El concepte de tenir les dades al núvol pot ser un pèl abstracte, per això és difícil confiar-hi, però l’èxit de les solucions tecnològiques de cloud computing està demostrat. Ilimit, per exemple, manté un seguit de servidors en un Centre de Dades protegit les 24h hores, en què es monitoritza la informació de manera constant i es garanteix la màxima seguretat. “El més important abans que una empresa faci una migració al núvol és triar un proveïdor que sigui tècnicament solvent”, aclareix Martín. Des de la seva fundació l’any 1995 i amb més de 1.000 clients, Ilimit treballa en solucions tecnològiques de computació, virtualització, cloud i connectivitat a Internet. Creuen que la competitivitat va de la mà de la tecnologia, i el seu rigor els ha permès ser la primera empresa de l’Estat en obtenir la Certificació ISO 20.000 de qualitat i bones pràctiques en la prestació de serveis al cloud.

A Ilimit posen en pràctica una manera de treballar basada en el “pagament pel servei”, sota un Service Legal Agreement, que reuneix una sèrie de compromisos. Si hi ha algun incident o irregularitat tècnica, qui respon és el proveïdor i se’l pot penalitzar, per tant, la seguretat deixa de ser un problema intern de l’empresa. Però… no pot ser que el cloud, com ha passat amb els servidors, quedi obsolet? “No és possible, estem parlant d’un canvi de paradigma”, explica Martín, “tenir les dades al núvol permet que, en qualsevol moment, es puguin fer millores tecnològiques, ja que no hi ha cap infraestructura física que depengui de l’empresa”.

El cloud computing és, de fet, una tendència a l’alça que ja està explorant noves millores del dia a dia de les empreses. Des d’Ilimit expliquen que estan treballant ja amb el concepte d’escriptori virtual: els treballadors de les empreses podran accedir al seu escriptori i a tota la informació de treball des de qualsevol dispositiu amb pantalla i a una velocitat cada cop més ràpida. Aquest pas endavant permetria un estalvi molt important en el consum d’electricitat i de serveis informàtics. La computació, l’emmagatzematge de dades i les connexions de xarxa s’uneixen per aportar la màxima agilitat i seguretat als empresaris i als seus equips de treball.

Més informació als articles de la Revista Cloud Computing:

“Les empreses perden més de 2 milions de dòlars a l’any en fallades de disponibilitat de dades”

“El cloud computing és la principal tendència tecnològica del futur per les empreses”

CALENDARI FISCAL

< juny 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
2020/06 Tot el dia
Models 111,115,123,349 (només declaracions mensuals)
21 22 23 24 25 26
27 28 29 3030/06 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 100 (declaració de la renda)
Model 714 (declaració de patrimoni)
     

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS