INFO-RIUS

La Llei de la Segona Oportunitat o l’acceptació d’un fracàs

abr. 30, 2015 | Enric Rius

Per enèsima vegada esmenem la Llei Concursal i s’ha creat el que, de manera molt propagandística, el govern ha denominat Llei de la Segona Oportunitat.

La meva opinió és que, acceptant el terme, aquesta segona oportunitat arriba molt tard i que només s’hi podran acollir aquelles persones que tinguin deutes bancaris i ho hagin perdut absolutament tot. No crec que en cap cas serveixi perquè algun empresari o autònom pugui sortir del pou, donat que els deutes públics no es veuen afectats per les possibles condonacions. Algú s’imagina que un autònom a qui les coses no li han anat bé tingui deutes amb tothom menys amb la Seguretat Social o amb Hisenda?

Si aquesta Llei pretenia resoldre aquesta situació, no ho aconsegueix ni de bon tros. Segur que algú pot defensar-la dient que els deutes de dret públic són deutes amb tota la societat, i és cert. Però també ho és que si no trobem una altra solució, condemnem aquestes persones a viure la resta de la seva vida en “negre” i, per descomptat, mai més tornaran a pagar ni un euro d’impostos. El que es necessiten són més ajudes socials. Si s’apliqués una solució d’aquesta mena, podrien remprendre la seva vida i tornar a entrar en “circulació”, sent autosuficients i tornant a tributar. No hi veig altre lògica.

Per acabar, una altre reflexió: si hem arribat a haver de fer aquesta llei, és perquè la Llei Concursal ha fracassat en el seu objectiu. Pretenia salvar empreses i persones en estat de insolvència, no liquidar-les, però òbviament no s’ha aconseguit. I és culpa de tots. Els governs per legislar tard i amb poca visió de la realitat, però també les entitats financeres, els clients, els proveïdors, el personal, etc. per estigmatitzar a aquella empresa o persona que es trobava en una situació d’insolvència que, en moltes ocasions, res tenia a veure en que fos o no un bon negoci.

Entre tots hem aconseguit que la Llei Concursal sigui un tanatori més que no pas un hospital; la legislació ens ha portat als jutges i administradors concursals a ser més uns bons enterramorts que no pas uns bons metges. Les estadístiques no enganyen, encara que no ens agradin.

CALENDARI FISCAL

< juliol 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 2020/07 Tot el dia
Models 111,115,123, 130, 131, 303, 349
21 22 23 24
2525/07 Tot el dia
Models 200, 220 (Impost sobre Societats)
26 27 28 2929/07 Tot el dia
Comptes Anuals (en el termini dels 30 dies següents a la celebració de la junta)
30 31

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS