INFO-RIUS

Una fiscalitat amb moltes disfuncions

març 24, 2022 | Bloc, Enric Rius

En pocs dies tots els mitjans ens tornaran a recordar que hem de complir amb el nostre deure de ciutadans i liquidar el nostre impost sobre la renda personal per nodrir una tresoreria pública imprescindible per poder disposar dels serveis públics que volem i necessitem.

A diferència d’altres impostos que paguem sense adonar-nos, com l’IVA que paguem en cada compra que fem, la Renda sí que ens interpel·la directament perquè són diners que desapareixeran dels nostres comptes de cop i volta i fa que siguem molt més conscients que estem pagant. Això ens fa obrir un debat al voltant de quants impostos paguem, si aquests són justos, si afecten a tothom per igual o amb la deguda proporcionalitat i, sens dubte, si els nostres impostos estan ben aplicats.

Quan ens comencem a fer aquestes preguntes veiem que realment hi ha moltes disfuncions en la nostra fiscalitat, segurament perquè, com sempre, la realitat és molt més dinàmica que la legislació que li costa molt adaptar-se i seguir el ritme dels esdeveniments. La Llei, i la tributaria també, sempre va per darrere de la realitat.

“Tots volem saber quants impostos paguem, si aquests són justos, si afecten a tothom per igual o amb la deguda proporcionalitat i, sens dubte, si els nostres impostos estan ben aplicats.”

Aquestes disfuncions són molt evidents, amb impostos que no es deflacten al ritme de la inflació i que provoquen un increment de la pressió fiscal de fet, impostos que no es recapten i no tenen el mateix impacte en funció del territori, impostos que vulneren principis com el de capacitat econòmica, impostos que no s’han esmenat des de fa dècades, impostos que no es corresponen a les relacions mercantils actuals, etc., etc.
Suposo que per a tot això, s’ha anunciat una reforma fiscal que ha començat amb l’elaboració d’un Llibre Blanc encomanat pel mateix Ministeri i realitzat per un grup de professionals independents. Bé, és un bon començament.

Amb el contingut d’aquest Llibre Blanc es podrà estar més o menys d’acord (és difícil compartir tots els criteris) però com a mínim se li ha de reconèixer la voluntat de fer un repàs sobre el sistema fiscal que tenim i aportar unes conclusions en forma de reformes que haurien d’ajudar a posar ordre en aquestes disfuncions que es van acumulant amb el pas del temps.

Ara li toca la feina al Govern d’executar aquesta reforma i no deixar que s’adormi perquè, en cas contrari, quan s’hi posin, aquest treball haurà tornat a quedar desfasat. Cal doncs voluntat i celeritat per fer unes reformes molt i molt necessàries en el nostre sistema tributari.

I si no es fa, què passarà? Doncs que la desafecció del ciutadà creixerà i el frau fiscal s’incrementarà. Perquè, desenganyem-nos, la paciència del contribuent també té un límit i els espectacles en forma de malbaratament i de corrupció són continuats. Si a més té la percepció de què els impostos no són justos, que s’utilitzen simplement com a eina política, o que són excessius per una deixadesa governamental d’adaptar-los a la realitat, fa que qualsevol se senti legitimat en “amagar” part de la seva tributació. Volem ciutadans exemplars, però necessitem governants exemplars, en les formes i en l’execució de donar resposta a tots aquests neguits.

 

Enric Rius Macias
Economista

CALENDARI FISCAL

< maig 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
202/05 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 179 (declaració informativa lloguer turístic)
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 2020/05 Tot el dia
Models 111,115,123,349 (només declaracions mensuals)
21 22
23 24 25 26 27 28 29
3030/05 Tot el dia
Model 303 mensual
31          

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS