INFO-RIUS

Digitalització i salut laboral

maig 2, 2022 | Bloc

En els últims anys la innovació tecnològica, la digitalització, ha entrat amb força en el món laboral, per això és important prevenir els nous riscos ocasionats per l’ús de les noves tecnologies.

La tendència a la digitalització empresarial continua ascendint, però arran de la pandèmia es va accelerar de manera notable aquest procés, sobretot amb l’increment del teletreball que en moltes ocasions ha arribat per a quedar-se. Amb tots aquests canvis apareixen nous riscos laborals o es potencien uns altres que ja existien en menor grau, podríem denominar els ‘tecno’ riscos. És molt important generar un bon pla d’implantació digital en l’empresa per a reduir o evitar potenciar els “tecno” riscos.

El treball a distància o teletreball comporta riscos:

  • En primer lloc, no podem oblidar els riscos físics derivats de la posició ergonòmica i les eines que les persones treballadores usen fora de l’oficina per a dur a terme l’activitat laboral. És important que les empreses que facin treball a distància generin al costat del servei de prevenció la informació i la formació adaptada a aquesta nova metodologia de treball i facin lliurament a les persones treballadores. A més, l’empresa ha de posar a la disposició de les persones que ho sol·licitin de cadires adequades, taules i altres materials per a poder desenvolupar el treball necessari en modalitat de treball a distància.
  • En segon lloc, tampoc podem oblidar-nos dels grans “tecno” riscos que apareixen al costat d’aquest increment de digitalització empresarial, en aquest cas parlem dels riscos psicosocials. La dificultat d’algunes persones per a aconseguir la desconnexió digital, l’aprenentatge continu de nous programes i/o processos entre altres generen en múltiples ocasionis episodis d’esgotament, problemes de somni, problemes de concentració, però sobretot estrès denominat tecno-estrès. El tecno-estrès el podem trobar en diferents formes com són la tecno-ansietat, la tecno-fatiga o la tecno-addicció.

No s’ha d’oblidar que les noves tecnologies poden ser les nostres aliades per reduir sobretot els riscos psicosocials:

  • Usant el teletreball per a flexibilitzar jornades, facilitar la conciliació personal i laboral, incrementar la felicitat de les persones, reduir els accidents in-itineris.
  • Proporcionant programes a les persones treballadors que ajudin amb les tasques més mecàniques i facilitin les funcions de revisió i control.

Les empreses que aposten per un bon pla de prevenció de riscos laborals aconsegueixen reduir els seus costos en absentisme i rotació laboral en l’empresa, a més d’incrementar la producció i/o millorar els seus serveis a causa del bé estar de les seves treballadores.

 

Yaiza Pérez Romera
Graduada en Relacions Laborals

CALENDARI FISCAL

< maig 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
202/05 Tot el dia
Model 303 mensual
Model 179 (declaració informativa lloguer turístic)
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 2020/05 Tot el dia
Models 111,115,123,349 (només declaracions mensuals)
21 22
23 24 25 26 27 28 29
3030/05 Tot el dia
Model 303 mensual
31          

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS