INFO-RIUS

És l’hora d’avançar donacions

febr. 22, 2022 | Bloc, Enric Rius

L’Impost sobre Successions i Donacions sempre ha estat controvertit, donat que en moltes situacions es presenta com un impost injust, especialment en l’àmbit de la primera línia familiar. També ha estat utilitzat com a eina política per fer més atractiu un territori vers un altre per tal d’atraure persones amb patrimonis importants.

Com a professionals, sempre que fem planificació a mitjà i llarg termini ens hem de basar en la normativa actual i el que avui sabem, i intentar plantejar-nos quins canvis poden haver-hi per saber si la nostra situació pot millorar o pot empitjorar en el futur proper.

Si avui fem aquesta anàlisi ens trobem que, a Catalunya, pel que fa a les donacions en la primera línia de descendència tenim una tributació que podríem dir acceptable o, plantejat d’una altra forma, la millor que avui podríem plantejar. I això és així perquè tant el context polític com econòmic sols ens poden fer preveure que la situació té més tendència a empitjorar que no pas a millorar.

“Crec fermament que avançar via donacions algunes de les transmissions patrimonials que es produirien via successòria arribat el cas, pot ser una excel·lent decisió des del punt de vista d’estalvi fiscal.”

Efectivament, plantejar avui la supressió de l’Impost (insisteixo sempre, en l’àmbit familiar directe) és “fer volar coloms”. Ans al contrari, la situació política molt més propensa a pensar en increments impositius o en una “harmonització” a l’alça de l’impost és més viva que mai. A més, els costos de la crisi en forma de deute públic juntament amb una inflació disparada ens porten a pensar en un escenari complicat en els propers anys, des d’aquesta perspectiva.

Per tant, podem concloure que si fem anar la “bola de cristall” és molt més fàcil valorar una situació futura pitjor que l’actual, des del punt de vista de la realitat d’aquests impostos.

I és en aquest context quan és important avançar-se per planificar, programar i executar aquelles operacions i/o transmissions lucratives que tinguem al cap i que mai trobem el moment per accelerar-les. Crec fermament que avançar via donacions algunes de les transmissions patrimonials que es produirien via successòria arribat el cas, pot ser una excel·lent decisió des del punt de vista d’estalvi fiscal.

Òbviament, com sempre, aquesta no és un recepta estandaritzable per a tothom ni per a totes les operacions, i per això és necessari l’assessorament d’un professional que ajudi a valorar el cas concret i que pugui facilitar els arguments a favor i en contra d’una decisió d’aquest tipus. Però en molts casos, és l’hora d’avançar donacions.

 

Enric Rius Macias
Economista

CALENDARI FISCAL

< juliol 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 2020/07 Tot el dia
Models 111,115,123, 130, 131, 303, 349
21 22 23 24
2525/07 Tot el dia
Models 200, 220 (Impost sobre Societats)
26 27 28 2929/07 Tot el dia
Comptes Anuals (en el termini dels 30 dies següents a la celebració de la junta)
30 31

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS