INFO-RIUS

La recent aprovació de la nova Llei Concursal

set. 16, 2022 | Bloc

El passat dia 6 de setembre es va publicar al BOE la Llei 16/2022, de reforma de la Llei Concursal, una reforma molt esperada i que s’ha demorat en el temps per les successives esmenes que s’han realitzat en seu parlamentària. La reforma suposa un canvi de mentalitat en la percepció del procés concursal i en el plantejament de les situacions d’insolvència, tot i que caldrà veure en els propers mesos quina és la seva aplicació pràctica.

L’objectiu principal de la reforma era la transposició de la Directiva europea sobre reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions, i Espanya, igual que altres països europeus, ha esgotat els terminis de transposició. Després de les moratòries concursals derivades de la pandèmia –recordem que l’última moratòria concursal va finalitzar el 30 de juny- la nova llei pretén donar solució als problemes dels quals ja hem parlat en anteriors articles, com la situació crítica en què moltes empreses arriben al concurs, la falta d’anticipació i el fet què, al voltant del 90% d’empreses que sol·liciten concurs acaben en liquidació.

Un dels grans canvis de la nova llei és la introducció dels plans de reestructuració, un instrument preconcursal que permetrà avançar-se a les situacions d’insolvència sense l’estigma associat al concurs i amb major participació dels creditors. L’objectiu és que els empresaris amb dificultats s’anticipin i siguin capaços d’adoptar les mesures de reestructuració del deute necessàries de forma preventiva amb la finalitat de donar continuïtat als negocis viables.

Un altre dels canvis rellevants és el procediment especial per a les microempreses, que constitueixen al voltant del 94% de les empreses espanyoles i per les quals els instruments fins ara vigents no han funcionat. En aquest sentit, la nova llei incorpora un procediment d’insolvència únic que pretén encabir tant les situacions d’insolvència actual o imminent, com les situacions preconcursals, i que serà obligatori per totes les microempreses. La nova llei simplifica els procediments amb l’objectiu de què aquests no s’eternitzin en els Jutjats Mercantils; així mateix, es permetrà que les comunicacions es realitzin a través de formularis normalitzats oficials accessibles en línia i sense cost. Un dels aspectes que caldrà seguir és l’efecte de la menor intervenció judicial en el procediment, fet que planteja dubtes respecte a la supervisió i tutela dels drets de deutor i creditors. La nova llei opta per la figura de l’expert en reestructuracions, que deixa de dependre del Jutjat i que serà proposat per deutor i creditors.

Finalment, la llei també suposa canvis en el mecanisme de la segona oportunitat, que a partir d’ara serà més rigorós, ja que els crèdits exonerables es redueixen, amb més protecció del crèdit públic, que només podrà ser exonerat en una quantitat simbòlica.

Aconseguirà la nova llei acabar amb l’estigma dels processos concursals? Ho veurem en els propers mesos, però, és feina de tots, empresaris i assessors, aconseguir que els objectius de la nova llei es compleixin i que permetin donar continuïtat i solucions a les empreses amb dificultats.

 

Sandra Morillo Mallofré
Advocada

CALENDARI FISCAL

< setembre 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 2020/09 Tot el dia
Models 111,115,123 (només declaracions mensuals) i model 349, declaracions de juliol i agost
21 22 23 24 25
26 27 28 29 3030/09 Tot el dia
Model 303 mensual
   

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS