INFO-RIUS

Anàlisi financera

jul. 13, 2022 | Bloc

Ara fa aproximadament un any vam utilitzar aquest bloc per alertar del que enteníem que podia ser una situació de perill per a la salut financera de moltes empreses. De fet, no érem els únics que prevèiem aquesta situació i els mateixos bancs van dotar import considerable de possibles pèrdues futures per impagament. En aquell moment la morositat es situava en valors lleugerament superiors al 4%, és a dir, de cada 100 préstecs hi havia impagaments només en 4, uns valors històricament baixos, però es preveia que pel 2022 s’enfilés fins al 6,5%.

Així i tot, els valors previstos eren molt inferiors al pic històric que vam tenir l’exercici 2013, que va ser del 13,5%. Ara bé, si considerem que la mitjana europea és del 2,9%, tampoc es pot dir que fossin dades molt bones, de fet estem a la cua d’Europa només per darrere dels francesos i italians. El cert, però és que un any més tard, la morositat no s’ha disparat, sinó que s’ha mantingut en valors lleugerament superiors al 4%.

Recentment, però, el supervisor bancari ha advertit que hi ha hagut un repunt important de crèdits considerats en “vigilància especial”, que són aquells crèdits que encara no han entrat en demora, però per diferents circumstàncies, es considera que tenen un risc d’impagament futur. De fet, segons aquest organisme el 22,7% dels crèdits ICO concedits durant la pandèmia es troben en aquesta situació.

Hi ha una altra dada que caldrà seguir de prop per veure la salut financera de les empreses, i és el nombre de concursos de creditors. Durant la pandèmia es va establir una moratòria en l’obligació de presentar concursos de creditors per part de les empreses, per tal d’intentar que aquelles empreses que eren viables en situacions normals no haguessin de tancar. Aquesta moratòria, però, s’ha acabat recentment, el 30 de juny d’enguany. Tot i la moratòria els concursos es van incrementar en un 37,5% en el 2021 respecte al 2020 i s’espera que s’incrementi encara més durant el 2022.

Si a això li sumem les dificultats que poden tenir moltes empreses per l’escalada de preus a causa de les polítiques econòmiques expansives dels últims anys i la guerra d’Ucraïna, podem estar segurs que vindran anys convulsos en l’àmbit financer, tot i que no vol dir forçosament que hàgem d’entrar en recessió. Som optimistes per naturalesa i estem segurs que la majoria d’empreses se’n sortiran bé, però una bona gestió financera serà clau per tirar endavant. És per això que m’agradaria recordar bones pràctiques a considerar de cara a la tornada de l’estiu.

El primer que caldrà fer és una revisió de la situació actual:

 • Quins són els nivells de facturació actuals amb relació a precovid (2019).
 • Valoració de l’exercici 2021 amb relació al 2020.
 • Fer una valoració del Cash-Flow actual i la capacitat de retorn del deute.
 • Confecció de pla de tresoreria a dotze mesos per detectar “situacions d’estrès”.
 • Confeccionar un pressupost a dotze mesos per poder seguir-lo mensualment.

Una vegada hem fet aquesta anàlisi previ caldrà veure quines actuacions es poden realitzar, com ara:

 • Renegociació del deute per ajustar obligacions de pagament a Cash-flow, aprofitant tots els mecanismes del moment. (postpandèmia).
 • Contenció de costos. Renegociació amb proveïdors.
 • Analitzar quin increment de costos es pot traslladar als clients sense afectar greument a la demanda.
 • Anàlisi d’actuacions respecte a la rendibilitat de producte/servei. Centrar el “coreBussines” de l’activitat.
 • Plantejament d’un pla de viabilitat a curt termini.
 • Si és necessari i recomanable cercar nous recursos via capital o ampliar endeutament.
 • Si és possible, plantejament d’una liquidació ordenada.
 • Concurs exprés o de creditors anticipant-nos tot salvaguardant responsabilitats.

Això és només un exemple de tot el que podem fer i cada empresa haurà d’adaptar els següents passos a seguir en funció de la seva situació. Com sempre, estem a la vostra disposició per tot el que puguem ajudar.

 

Lluís García-Cascón Sala
Economista

CALENDARI FISCAL

< juliol 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 2020/07 Tot el dia
Models 111,115,123, 130, 131, 303, 349
21 22 23 24
2525/07 Tot el dia
Models 200, 220 (Impost sobre Societats)
26 27 28 2929/07 Tot el dia
Comptes Anuals (en el termini dels 30 dies següents a la celebració de la junta)
30 31

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS