INFO-RIUS

Contra l’alarmisme, convenciment i treball

set. 6, 2022 | Bloc

És hora de tornar a la feina i tots els missatges són catastròfics.

Òbviament, no negaré que hi ha elements de preocupació i de què, amb quasi tota seguretat entrem en una època de crisi, una més. I ho plantejo així, perquè igual com la brutícia crida brutícia, el pessimisme crida pessimisme i l’alarmisme crida alarmisme. Aquesta no és la primera crisi que passem (en portem quasi una per dècada) ni, malauradament serà la darrera. I com totes les crisis cal també pensar que no afecta a tothom per igual i que també genera oportunitats.

Afectarà més a l’economia financera o a la productiva? Ens donen moltes dades negatives cada dia, que ja no sé si és per informar-nos i que no ens arribi per sorpresa o és per alarmar-nos i per a poder justificar mesures que d’altra forma serien inacceptables.

Tinc un veí que té una empresa d’arts gràfiques rellevant, i que comentant la situació econòmica a començament de juliol em deia: “jo tinc una dada que mai m’ha fallat, en funció de com em van les vendes de la darrera quinzena de juliol, això em marca el darrer trimestre de l’any“. És clar que ens vam emplaçar a la primera setmana d’agost per contrastar com li havia anat, i em va comentar que havien superat totes les previsions i els registres d’anys anteriors. Això no pot ser extrapolable a tothom (tot i que les arts gràfiques sempre és un sector “termòmetre”) ni es garantia de res, però és que al mateix temps també sortia la notícia de la indústria química, farmacèutica i la de fabricació de maquinària havien millorat força el segon trimestre del 2022, mentre que la d’automoció havia baixat.

Amb tot això sols vull posar en evidència que aquesta nova crisi, com totes, anirà per sectors, per empreses, etc. i que no ens podem donar per vençuts abans d’hora. Deixeu-me que ara que estem a començament de temporada us posi un símil esportiu per evidenciar el que vull comentar. Quan comencem les “temporades” a les empreses ens passa com als equips, que no els serveix de res els resultats de la temporada anterior. Pots haver guanyat la Lliga, però l’any següent tots comencem de zero. En aquest punt estem, com sempre.

Aquest any, però, ens diuen que segurament cada dia que juguem el partit plourà i els camps estaran enfangats, però no per això no deixarem de sortir al camp a posar-ho tot de la nostra part per guanyar el partit per més que costi que la pilota corri.

Doncs així ens trobarem, i us desitjo que guanyeu tots els vostres partits. D’entrada derrotem el pessimisme i posem-nos a treballar. Aconseguim que el nostre optimisme s’encomani.

Força i endavant que ningú ens va dir mai que això seria fàcil.

 

Enric Rius Macias
Economista

CALENDARI FISCAL

< setembre 2022 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 2020/09 Tot el dia
Models 111,115,123 (només declaracions mensuals) i model 349, declaracions de juliol i agost
21 22 23 24 25
26 27 28 29 3030/09 Tot el dia
Model 303 mensual
   

CONTACTAR

CONTACTAR
INFO-RIUS